Процесът на кандидатстване в университетите в САЩ

Процесът на кандидатстване в университетите в САЩ

Процесът на кандидатстване във висшите учебни заведения в САЩ отнема време. Нещо повече, кандидат-студентите трябва да преминат през различни етапи на подготовка, преди да постигнат желания резултат – прием в американски университет или колеж. Тъй като кандидат-студентската кампания вече тече (тя започва на 1-ви август), а крайните дати за подаване на документите са между края на октомври и края на ноември (в зависимост от университета), в тази статия ще ви запознаем с процеса на кандидатстване.

Необходими кандидат-студентски документи

Стандартният пакет от документи, които кандидат-студентите трябва да подадат, включва:

  • Попълнена бланка за кандидатстване.
  • Преведена и легализирана диплома за завършено средно образование (ако кандидатстващият подават документи за бакалавърска програма. Повече информация за превода на документите и процедурата по легализацията им може да се открие в статията, която посветихме на тази тема.)
  • Сертификат за владеене на английски език – най-популярните сертификати за владеене на език са TOEFEL и IELTS. Резултатите от тях се признават от всички университети и колежи в САЩ.
  • Копие на личната карта и банковата сметка на кандидатстващия.
  • Преведени академични документи – тук попада списъкът с изучаваните предмети за последните 4 години от образованието на кандидат-студента (той трябва да е подписан и подпечатан от директора на училището), мотивационното писмо, препоръките от преподаватели, както и различни други документи, които подсилват кандидатурата (академични разработки и есета, членства в клубове и т.н.).
  • Виза – въпреки че визата сама по себе си не е сред необходимите кандидат-студентски документи, тя е задължителен документ, без който кандидатстващият не може да се обучава на територията на САЩ. Не е необходимо обучаващите в дистанционна форма на обучение да се сдобиват с виза.

Подаване на документите

Всички необходими документи за кандидатстване в университет в САЩ се подават по електронен път, във формат .pdf или .jpeg (ако системата на университета позволява). Официалните документи, издадени от български институции – като дипломата за завършено средно образование, например – трябва да бъдат преведени и легализирани.

В някои редки случаи може да се наложи кандидат-студентът да изпрати реален документ до съответната образователна институция. В този случай документът се изпраща по пощата.

Примерен график на кандидат-студента

Тъй като подаването на кандидат-студентски документи за университетите в САЩ отнема време и изисква детайлно планиране от страна на кандидат-студентите, тук ще ви представим примерен график за сроковете, в които бъдещите студенти биха могли да подготвят преминаването през различните етапи за успешното си кандидатстване:

  • 18-20 месеца до началото на учебната година

На тази първа стъпка кандидатстващите могат да се запознаят с различните университети, както и с условията за обучение и възможностите за реализация, които те предлагат. Препоръчително е в този период кандидат-студентите да започнат да се готвят за входните изпити, изисквани от съответните учебни заведения. В този срок е препоръчително кандидатстващият да започне подготовката си за изпита TOEFL или IELTS.

  • 10-15 месеца до началото на учебната година

След като са се запознали с висшите училища, в този втори ориентировъчен времеви период кандидат-студентите би следвало да изберат конкретния университет или колеж, както и специалността/специалностите, които искат да изучават. Това е периодът, в който е препоръчително да се положи необходимия входен тест. Ако резултатите от проведения изпит са били незадоволителни, кандидат-студентът може да се яви на поправка в този период. Сега е и моментът да се попълни и бланката за кандидатстване и да се осъществи връзка по електронната поща с избрания университет, както и да се подадат нужните документи за студентски кредит, ако кандидатстващият ще финансира образованието си чрез такъв.

  • 3 месеца до началото на учебната година

Препоръчително е не по-късно от три месеца до началото на учебната година кандидат-студентът да кандидатства за учебната си виза, да проучи възможностите за здравно осигуряване и да резервира самолетен билет до САЩ, ако е приет в желаните от него специалност и университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *