Възможностите за висше образование във Франция

Възможностите за висше образование във Франция

Франция е една от най-популярните дестинации за кандидат-студентите по цял свят. В тази статия ще разгледаме какви са причините за това, освен ниските такси за обучение (средната учебна такса в университетите в страната е около малко повече от 1000 евро на година).

Франция има дълбоки академични традиции, които биват продължени и до ден днешен, като страните, като са малко страните, които инвестират толкова много в иновации и научни изследвания. Държавата е дом на 41 университета, които са включени в класацията за най-добри висши учебни заведения QS World University Rankings 2015/16, като 11 от тях попадат сред първите 250.

Двата водещи университета в страната без съмнение са Ecole Normale Supérieure (ENS), Париж, и най-популярният технически университет в страната – ParisTech. Двете учебни заведения се класират на съответно 23-то и 40-то място в класацията, което ги превръща в едни от най-престижните университети в Европа. ENS е основан още по времето на Великата френската революция, като целта на висшето училище е била да създаде новата интелигенция на страната, обучена в духа и ценностите на Просвещението.

Освен 41-те университета, представени в класацията QS World University Rankings, във Франция се намират едни от най-елитните висши училища по бизнес в Европа. Страната е дом на тясно специализираните университети, повечето от които не попадат в класацията World University Rankings поради изключително тесния профил на специализация. Сред тях са ESCP Europe, ESSEC Business School, HEC Paris и INSEAD.

ESCP Europe е най-старият университет по бизнес на света. Частното висше учебно заведение е основано през 1819 г. и днес с изключение на Париж има кампуси в Лондон, Берлин, Мадрид, Турино и Варшава. Вестник Financial Times класира ESCP сред 10-те най-добри висши училища по бизнес на Стария континент, а програмите на учебното заведение са тройно акредитирани – от АМБА, EQUIS, AACSB International.

ESSEC Business School е основан от монаси от ордена на Йезуитите през 1907 г. и днес е едно от водещите висши учебни заведения по бизнес в света. Университетът предлага богатото разнообразие от тясно специализирани магистратури, като магистърската програма по Мениджмънт се класира на 3-то място в света в класацията на Financial Times за 2015 г. ESSEC е първото училище по бизнес извън САЩ, което е акредитирано от AACSB. То получава акредитацията си още през 1997 г.

HEC Paris е бизнес департамента на водещия технически университет в страната ParisTech. Той също е изключително престижно висше училище за бизнес и икономика, като през 7 последователни години – от 2006 до 2013 г. – получава приза „Най-добро бизнес училище в Европа“ на Financial Times, а през 2014 г. заема втора позиция. HEC също е акредитирано от АМБА, EQUIS, AACSB International.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *