Кандидатстване във френско висше училище

Кандидатстване във френско висше училище

След като в миналата статия разгледахме в какви са възможностите за получаване на висше образование във Франция, в настоящата ще видим как кандидат-студентите могат да бъдат приети в някой от тези учебни заведения.

Първата стъпка за приема на гражданин на Европейския съюз във френски университет е подаването на заявление за кандидатстване. Тя може да бъде изтеглена от сайта на всеки университет в страната. В бланката трябва да се попълни информация за: данни за самия кандидат студент (име, адрес), предишните му академични постижения, включително и завършено предходно образователно ниво, равнището му доходи, както и копие от лична карта, а понякога и копие от шофьорската книжка.

Документите за академични постижения, които университетите изискват, обикновено включват преведена и легализирана диплома за завършено средно образование, ако кандидат-студентът подава документи за бакалавърска програма в страната, или диплома за бакалавър, ако кандидатства за магистратура. Освен това сред тях попадат и всички описания на академични постижения – сертификати, грамоти и удостоверения за успешно завършени курсове, както и мотивационното писмо (ако такова се изискво) и препоръките от преподаватели. Бланката за кандидатстване не може да бъде изпратена без тази информация.

Някои университети във Франция може да изискват кандидат-студентите изпращането и на есе, като дължината на писмения текст е различна, в зависимост от конкретното висше учебно заведение. Това е често срещана практика от страна на университети, предлагащи специализирани курсове. Ако по време на процеса на кандидатстване от кандидат-студентът се изисква писане на есе, трябва да се има предвид, че това всъщност е най-важният компонент от целия процес и има най-голяма тежест за решението на университета дали да Ви приеме, или не.

В зависимост от езика, на който се преподава програмата, кандидат-студентът ще трябва да докаже, че владее английски или френски на определено ниво, като университетите в страната признават резултатите от повечето стандартни сертификационни системи, най-популярните от които са SAT и TOEFEL.

Кандидат-студентите трябва да имат предвид, че всеки университет в страната може да задава собствени критерии за прием на учащи. Освен това повечето висши учебни заведения в страната начисляват такси за разглеждането на кандидат-студентските документи и отказват да разглеждат заявления, в които не присъстват всички необходими документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *