Какво висше образование предлага Норвегия?

Какво висше образование предлага Норвегия?

Норвегия е държава, която предлага на бакалаврите и магистрите, избрали да учат там, богато разнообразие от университети. Някои са държавни, а други – частни; някои са специализирани, други предлагат широк набор от курсове, а трети са т.нар. „университетски колежи“, които предлагат професионално обучение в тясно специализирани направления. През тази учебна година страната е дом на четири висши учебни заведения, попадащи в класацията QS World University Rankings, която подрежда най-добрите университети в света.

На най-висока позиция измежду местните висши учебни заведения е класиран Университетът на Осло, който се подрежда на 135-то място. Той е най-старият и реномиран университет в Норвегия, основан през 1811 г., когато страната все още е била под датска власт. Във ВУЗ-ът се обучават повече от 30 000 студенти, което го превръща в най-големия университет в Норвегия. Образователната институция е едно от най-добрите места в Европа за изучаване на специалността Комуникации и медии, класирайки се на 40-та позиция в глобалното изследване.

На по-малко от 50 позиции след Университета на Осло се подрежда Университетът на Берген, класирайки се на 181-ва позиция. Той е сред най-добрите висши учебни заведения за изучаване на природни науки в страната, въпреки че в него се изучава широк спектър от дисциплини, включващ право, психология, изкуства и др. Той е една от най-добрите алтернативи за изучаване на Земни и морски науки, класирайки се на 42-ро място в света.

На трета позиция сред норвежките университети и на 254-та в световен мащаб се подрежда Норвежкият университет за наука и технологии. Въпреки че името му подсказва друго, учебното заведение предлага най-богатия избор на дисциплини, свързани с изучаването на изкуства, а освен тях в университетът се преподават и хуманитарни и социални науки, и медицина. Същевременно в класацията QS World University Rankings за настоящата учебна година Норвежкият университет за наука и технологии се представя най-добре сред висшите училища в страната в преподаването на специалността Архитектура, класирайки се на 51-во място в света.

Университетът на Тромсьо, който е известен и с името Арктически университет на Норвегия, е последният норвежки университет, класиран в QS World University Rankings, попадайки на 421-ра позиция.

Няколко норвежки града са популярни и с ролята си на студентски кампуси. Столицата Осло е най-голямото средище на студенти в страната. В нея се намират няколко университета, сред които са Университетът на Осло, Норвежкото училище за спортни науки, бизнес училището BI, Ословското училище за архитектура, Норвежката музикална академия, Ословският университетски колеж и др.

На второ място се подрежда Берген, който е вторият по големина град в Норвегия. Той е дом на Университета на Берген, както и на Бергенският университетски колеж и Норвежкото училище по икономика, което е сред най-добрите бизнес училища в страната.

Други големи кампуси в страната са Тромсьо, Трондхайм и Кристиансанд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *